Следвайте Гласове в ТелеграмМинистерство на финансите излезе с абсурдни изисквания за

...
Следвайте Гласове в ТелеграмМинистерство на финансите излезе с абсурдни изисквания за
Коментари Харесай

Финансовото министерство постави абсурдни условия за акредитация на журналистите

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Министерство на финансите излезе с неуместни условия за акредитация на публицисти. В писмо до медиите от МФ коментират, че отсега нататък до проведените в министерството събития ще се позволяват единствено авансово упълномощени публицисти. МФ слага категорично условие документи за акредитация да подават единствено отраслови публицисти, които отразяват постоянно финансови и стопански тематики. Това на процедура е интервенция в публицистичната политика на медиите, разясняват медийни специалисти. Изискваните данни от медии пък към този момент бе оприличена от публицисти като надали не данъчна проверка. 

Преди дни Асоциацията на европейските публицисти - България (АЕЖ) разкритикува решението на Министерството на финансите (МФ) да не допусне до конференцията си за бюджета дългогодишния финансов публицист Стефан Антонов от " Гласове ". Той остана пред портала на министерството и не съумя да зададе въпросите си на министър Асен Василев: за плануваното прекачване на дирекцията за правосъдна отбрана на България по интернационалните арбитражни каузи в Министерството на правораздаването, което подлага на риск каузи против България за милиардни компенсации, за бюджета и за натиска от страна на Василев върху БЕХ.

Днес съгласно писмото, изпратено до медиите, новите условия се вкарват за осъществяване на информационната политика на МФ. От редакциите се желае да изпратят подписани от ръководителя на медията и подпечатани бланки, съдържащи данни за компанията, седалище и адрес на ръководство, обединен идентификационен код, адрес за преписка, телефон, електронен адрес. В писмото следва да се посочат трите имена на журналиста, длъжността, която заема, „ уверения и доказателства “, че работи в региона на финансите и стопанската система, както и че медията има финансова и/или икономическа графа. Изискват се още телефони за връзка, е-поща, адрес за преписка, номер на журналистическа карта. Уточнява се, че ще бъдат допускани единствено представители на медиите, „ ангажирани със основаването на новинарски и обзорни коментарно-аналитични излъчвания и рубрики с финансова и икономическа тема “, които „ постоянно дават вести и информация за цялостната активност на Министерството на финансите и второстепенните разпоредители с бюджетни средства към ведомството “.

В тези условия има интервенция в публицистичната самостоятелност по няколко линии. С условието на събитията да се позволяват единствено публицисти, отразяващи стопански и финансови тематики, министерството се бърка в практиките на медиите по разпределение на ресори и отговорности. В някои медии има строго придържане към ресори, в други – не. МФ се меси неприемливо и в организацията на медийното наличие с условието за съществуване на експлицитна финансова и икономическа графа, както и в жанровото разнообразие – с условието да се позволяват публицисти, които основават единствено новинарско и аналитично наличие. Изисква се това да се случва постоянно, без да е ясно какво значи това. Поставят се и други субективни условия  – като даването на „ уверения “. 

Въвеждането на такава тежка акредитационна процедура от министерство е казус. Акредитации има в Министерския съвет и Народното събрание, само че те са свързани с нарасналите условия към сигурността. Коментарите и рецензиите към новите условия на МФ към този момент започнаха, както и подигравките.

Инфо: segabg.com

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР